Kaffe dricks i mängder i det här landet. Även jag gör det. O även jag
har kört på det gamla vanliga när jag köpt hem kaffe. Förut hade jag som sagt noll intresse för det ekologiska. Men ju mer varor jag
satt mig in i, desto mer vet jag. Kaffet som vi dricker(om det inte är
ekologiskt) är den plantan som besprutas mest.
På naturskyddsföreningens hemsida står det bla så här:
"Många av världens giftigaste bekämpningsmedel används i konventionell kaffeodling.
Parakvat, endosulfan, disulfoton och metylparation pekas ut som extremt
riskabla och farliga att använda. De är alla förbjudna i EU och Sverige,
men används flitigt i kaffeodlingarna. Gifterna kan ansamlas i mark och
förgifta grundvattnet".
Bara det är ju märkligt. Parakvat är ett av de värsta gifterna som
dessutom är förbjudet i Sverige sedan trettio år tillbaka. Men ändå får
kaffet besprutas med det i ex Brasilien för o sen säljas här, tack vare
att leverantörerna inte ställer några krav på odlarna. Men vi som konsumenter kan ställa krav genom att inte köpa det icke-ekologiska.
"I det konventionella jordbruket används också stora mängder konstgödsel,
det vill säga industriellt framställd näring. Den näring som inte tas
upp av kaffeplantorna läcker ut i vattendrag och då finns det risk för
övergödning. Det leder till att takten ökar på igenväxningen av sjöar.
Allt levande i, och vid, vattnet drabbas. Övergödningen klassas som ett
av de absolut största hoten mot havsmiljön".
Så nästa gång ni köper kaffe kan ni ju fundera på om det verkligen är värt att köpa det icke-ekologiska. Ska kika lite priser på kaffet när jag är på Coop nästa gång så ska jag se hur prisskillnaden är.


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar