fredag 28 mars 2014

Ekologiska havregryn

Nästan varje morgon äter jag gröt till frukost. Änglamarks fiberhavregryn gör jag min gröt på. Sen i med lite linfrön, även dom från änglamark, och gojibär. Har en liten klick äppelmos till.
Ända sen Gabriel började med gröt så har jag köpt ekologiska gryn. I början mixade jag hans till mjöl, men nu äter han dom som vanligt. Han får vanliga havregryn från Änglamark.
Vanliga(så sjukt att säga vanliga och ekologiska när det egentligen borde vara besprutade och vanliga) havregryn är besprutade med både det ena och det andre bekämpningsmedlet. Är det ekologiskt så tillåts inte kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
När det gäller spannmål så finns det två stråförkortningsmedel som tillåts i Sverige. Tidigare var det inga. Men eftersom vi följer EU:s konkurrens- och likabehandlingsregler så kan man skicka in en ansökan om att få använda vissa medel, om det används i andra länder. Det som är tillåtet i Sverige används för råg. För havre, korn och vete så tror jag inget är godkänt iaf. Kan inte hitta nån info om det iaf, den infon jag hittar är från Naturskyddsföreningen.
Det ena stråförkortningsmedlet är Chlormequat. Det är även chlormequat som överskridit gränsvärdena när man testat spannmål.

Men för att återgå till havregrynen igen så är det alltså förbjudet att använda stråförkortningsmedel i Sverige (inte i EU!) på havre. Men köper du då ett icke-ekologiskt havregryn som inte är svensk så är ju risken stor att du får med rester av chlorequat i påsen.
Chlorequat är ett ämne som misstänks bland annat påverka reproduktionen hos både människor och djur.
Att man behöver använda stråförkortningsmedlet är för att hämna tillväxten på stråna och då undvika att stråna böjs och inte kan skördas. Och hand i hand med det andre blir ju då att eftersom konstgödsel används så används bla chlorequat.  

Min slutsats är ju rätt enkel. Ekologiska spannmål = utan konstgödsel, utan kemiska bekämpningsmedel.  Icke-ekologiska spannmål = konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel.

Änglamarks ekologiska fiberhavregryn är producerad av Saltå Kvarn, Järna. 

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar